Du är här: Startsidan / Blog
jun10
Konfirmationstider

Ja det är den tiden på året som är så otroligt härlig!

Konfirmationstider!

Det är så härligt att se våra konfirmander blir konfirmerade, att få säga JA till dopet och tron. 

Men det är inte helt lätt för en pedagog att se dem också lämna kyrkan den där konfirmationsgudstjänsten och veta att nu är det slut. Nu kommer jag inte ha dem längre, nu får de gå ut i världen och ta hand om sig själva och varandra. 

Jag har själv inga barn men jag har många på jobbet. Jag vet inte om det är samma kännslor som föräldrar får när de se sina barn växa upp men jag tänker mig att det är något liknande. Man är så stolt att de klarar av så mycket och är så duktiga samtidigt som man förstår att den tiden som har varit aldrig kommer igen och jag kommer inte bli behövd på samma sätt som tidigare. 

Slutet på en tidsperiod i livet.

Men vi har rustat dem väl och är det något som de inte skulle klara av så finns vi alltid här, kyrkan kommer alltid stå kvar och vi finns till för alla!

Så kära konfimerade människor, om det är något du måste komma ihåg från din konfirmationstid så är det:

Det tar inte slut här - Vi finns alltid här för dig!

Vi är alltid bara ett samtal bort.

https://www.youtube.com/watch?v=RPYumdhRMkU

/Daniel

Läs mer »
maj31
Lycka till konfirmander!

Imorgon, lördag kl.11 och kl.14 konfirmeras våra fina ungdomar. 

Läs mer »
maj26
Vad vore världen utan alla fantastiska mammor?

mors_dag.jpg

Läs mer »
maj15
Damkören Carpe Nova fyller hela 10 år!

Damkören Carpe Nova fyller 10 år!

Det firas med en jubileumskonsert onsdagen den 22 maj kl.19 i Barkåkra kyrka.

Solist: Carolina Söderman 
Slagverk: Benjamin Sandberg
Elbas: Jonas Sandquist

Körledare är Titti Ertsborn

Läs mer »
apr30
Välkommen till Musikafton med Manskören den 12 maj

Musikafton med Manskören. Pianomusik och diktläsning. Mingelkaffe.

Manskören, Ann-Sofi Larsson och Margareta Löfgren

190512_varmusik.jpg

Läs mer »
apr23
Vi ber för Sri Lanka

Vi ber för Sri Lanka som under påskfirandet drabbades av bombningar av kyrkor under påskmässan med många döda och skadade som följd.

Hot och våld får aldrig ta över.

Gud håll din hand över oss och låt ditt ljus lysa klart.

Läs mer »
apr10
Påskhälsning från Biskop Johan

https://www.youtube.com/watch?v=vRoPwBA319M#action=share

Läs mer »
mar23
Onsdagens predikan

Hej!

Visste du att varje onsdag så har vi en kvällsgudstjänst i Vejbystrands församlingshem? 

Det har vi och det är härlig och lite kortare gudstjänst some har olika teamn och olika gudtjänstledare. Nu i onsdag till exempel så vad det jag, Daniel, som hade kvällsgudstjänsten. Jag tänkte att om du kanske missade den eller inte visste om att vi hade dessa gudstjänster ska du nu få ta del av jag pratade om då:

Just nu så befinner vi oss i fastan och jag har funderat på vad jag ska ha för bibeldel ikväll. Som ni precis hörde så valde jag Lukas kap 1.

Det är en av de texter som jag personligen är den bäst formulerade meningen i hela bibeln. För allt det som jag läste var faktiskt bara en mening.

Låt oss gå igenom vad det är som egentligen sägs i detta bibelstycke: 

”Många har redan gett en sökt ge en samlad skildring av de stora händelserna som ägt rum ibland oss,”

Jaha, det betyder att Lukas inte var först med att försöka sig på att skriva ett evangelium – han hade nog redan tillgång till de andra evangelierna eller de tidigare försöken. Vi kan vara rätt säkra på att han i alla fall hade tillgång till Markusevangeliet och minst ett till som brukas benämnas som Q-källan.

Han sätt att skriva på är också betydligt mer bildat än de andra evangelisterna och traditionen säger att han var läkare, någon som var högt utbildad. 

Han refererar till ”de stora händelserna” vilket betyder att alla som var i området vid denna tiden hade hört mycket redan om vad som hade hänt. Det var helt enkelt dagens nyheter på allas läppar och som var så stort i jämförelse med allt annat så det räckte med att säga de stora händelserna så förstod alla vad man pratade om.

Men låt oss fortsätta:

”Så som det har berättats för oss av dem som från första stund var ögonvittnen och blev ordets tjänare”

Här så konstaterar Lukas helt enkelt varför det är tillförlitliga uppgifter och varför vi ska lyssna och tro på det han skriver. Det intressanta här är uttrycket ”Ordets tjänare”. 

Om man läser Johannesevangeligets 1:1-4 så står det såhär:

” I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.”

Det finns väldigt mycket att säga om denna inledningen också men det jag vill poängtera just nu är att Johannesevangeliet skrevs många efter Lukasevangeliet. Så det där med Ordets tjänare är något viktigt som de första kristna och är även så idag. Vi är bärare av det levande ordet och bibeln är en levande samling av böcker.

Hur som helst så försätter Lukas: ”och efter att grundligt ha satt mig in i allt ända från början har nu också jag beslutat att i rätt ordning skriva ner det för dig, högt ärade Theofilos, för att du ska förstå att de upplysningar du har fått är tillförlitliga.”

Här i slutklämmen av denna fantastiska mening och inledning så kommer det som jag personligen tycker är det häftigaste: 

Lukas gör ett gigantiskt och alvarligt anspråk när han säger att han grundligt har satt sig in i all information och material som finns kring denne Jesus, och allt som hände kring honom vid denna tid, och i rätt ordning fått ned det i skrift. Det var helt enkelt såhär det gick till, punkt slut.

Vidare så får vi reda på vem han skriver till. Det är en som heter Teofilos. Vem är det då? Han har man ju aldrig hört talas om.

Det kan vara så att Teofilos är en person som har beställt en faktabok om Jesus men det finns en annan förklaring är en aning mer trolig och typisk sätt att tänka när det kommer till bibliskt sätt att läsa på. Ni har säkert hört talas om att läsa mellan raderna och det är på rätt spår i detta fallet.

Det är nämligen så att Teo betyder Gud och filos betyder vän på grekiska. Lukas skriver att alla som är Gudsvänner. Denna bok eller detta evangelium, som betyder glatt budskap, är skriven till alla som vill vara, eller redan är, en Gudsvän. För mig så är det viktigaste budskapet i denna text; bjud in alla som till att lära känna Gud så har du också möjlighet till att bli hans vän.

Precis som det står i Matt 28:16-20

Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut.

Amen

Läs mer »
mar08
Nu är det fastetid

"Ser vi går upp till Jerusalem"
Det är psalm 135 och den har i all fall jag redan sjungt ett par gånger sedan fastan började i onsdags med anskonsdagen. 

Fastan tycker jag är en vacker tid. Det kan anses som lite märkligt då fastan kan vara väldigt dyster, alvarlig, grå... 
Man ska ångra och göra bot på allt dåligt och även påminnas om att man en gång ska dö, att man faktiskt bara är människa. 

Men jag tycker det är fint. Det är skönt att få ta ett steg tillbaka, fundera och göra om och rätt. Att få vara allvarlig en stund, fundera på riktigt vad är det jag inte behöver i mitt liv men som jag gör som en dålig vana ändå. En chans att plocka bort det i 40 dagar och ser om det går och vad som händer. 

2010 var första året jag fastade och jag valde bort all form av läsk. Det var jättesvårt för mig då jag drack nästan två lite läsk om dagen. Jag kom på mig själv att hela tiden säga "och en cola NEJ jag menar vatten..." 

Efter 40 dagar så fick jag äntligen börja dricka läsk igen. Men när jag väl fick dricka en cola så var jag inte så sugen längre. Och när jag väl smakade mig första cola efter fastan så var det inte alls så gott som jag hade fått för mig. 

Så sedan dess har jag knappt druckit någon läsk alls. Jag behöver inte det i mitt liv helt enkelt och fastan hjälpte mig inse det.

Så vad tänker du fasta ifrån?

/Daniel

Läs mer »
feb13
Snart vår?

Kan du tänka dig att det snart är vår? Jag hade svårt för det för en vecka sedan men jag har ändrat mig.

Jag var nämligen i Sundsvall förra vecka på en pedagogkongress som yrkesföreningen för församlingspedagoger hade anordnat. Det var många spännande föreläsningar och väldigt trevligt att träffa mina kollegor från hela landet. 

Det var också ca en meter snö och -15 grader. Det är kallt! Så när jag kom tillbaka till Skåne så kände jag att jag hade lagt vintern bakom mig. 

Det är skönt att få lägga av sig saker ibland och bara få njuta av att slippa det man precis la ifrån sig. Se fram emot något nytt och bättre istället. 

Jesus sa en gång "Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag ska skänka er vila. Ta på ert mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så ska ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt." (Matt 11:29-30)

Det roliga med denna text är att alla konfirmander läser "okey" iställer för ok dvs den där pinnen man hade förr i tiden över axlarna som man använde för att bära vatten. 

Det blir dock en fin innebörd ändå om man läser "okey". Hur läste du texten? Och hur tolkar du den? 

/Daniel

Läs mer »
Alla rättigheter reserverade Barkåkra församling
Svenska kyrkan
2019
Besöksadress Barkåkra församling Barkåkravägen 199 262 91 Ängelholm
Postadress Barkåkra församling Box 1264 262 24 Ängelholm
Telefon 0431 - 44 54 70 E-postadress barkakra.forsamling@svenskakyrkan.se