Du är här: Startsidan / Ungdomar / Konfirmand / Till dig som förälder

TILL DIG SOM FÖRÄLDER


Om konfirmationen

Kanske du har minnen från din egen konfirmation som en tråkig och relativt intetsägande tid. Kanske valde du inte själv om du ville bli konfirmerad eller inte, eller så kanske du gjorde det för att få en moppe. Eller så har du goda och glada minnen för livet. Oavsett vilket kan jag garantera att konfirmationstiden i Svenska kyrkan idag är helt annorlunda än det du själv upplevde.

I riktlinjerna för hur Svenska kyrkan ska bedriva sin konfirmationsundervisning står det att det handlar om ”livstydning på dopets grund”. Med andra ord är det konfirmandens erfarenhet och livssituation som är den pedagogiska utgångspunkten.

Kyrkans tradition och bibelns berättelser får möta konfirmandens egen personliga livsberättelse, och han eller hon får på så sätt möjlighet att själv tolka och tyda sitt liv. Vad är meningen med alltihop? Vem är Gud för mig? Vad innebär det att vara en människa i vår tid? Hur tänker jag kring ondskan, lidandet, döden, kärleken?

I Barkåkra församling strävar vi efter att göra konfirmationen så tillgänglig som möjligt, utan att tumma på det som ”måste” finnas med för att det ska bli meningsfullt. Många ungdomar idag sliter med höga krav från skolan och med en fritid som redan är innehållsrik. Vi hoppas att de alternativ vi erbjuder kan göra det roligt, enkelt och motiverande att konfirmera sig, och att ingen ska behöva avstå för att det inte går ihop med konfirmandens vanliga vardag. 

Ordet konfirmera betyder bekräfta. Konfirmationen betyder att man bekräftar sitt kristna dop. Om ditt barn döptes som liten kanske du minns att du fick frågan: ”Vill ni att ert barn ska döpas till denna tro,
och leva i gemenskap med Gud och församlingen?”
På konfirmationsdagen får han eller hon som ung vuxen själv svara på samma fråga: ”Vill du fortsätta att leva i denna tro och visa den i kärlek till Gud och dina medmänniskor?” Sedan kallas konfirmanderna fram, en i taget, och vi lägger händerna på dem och ber att Guds goda Ande ska vara med dem, nu och alltid.

Är ditt barn inte döpt kommer frågan om dop upp. Det är inte ovanligt att man döps under sin konfirmationstid. Hur själva dopet ska gå till bestämmer konfirmanden tillsammans med präst, och ceremonin är förstås öppen för familj och vänner.
Dopet medför också medlemskap i Svenska kyrkan.Alla rättigheter reserverade Barkåkra församling
Svenska kyrkan
2020
Besöksadress Barkåkra församling Barkåkravägen 199
262 91 Ängelholm
Postadress Barkåkra församling Barkåkravägen 199 262 91 ÄNGELHOLM
Telefon 0431 - 44 54 70 E-postadress barkakra.forsamling@svenskakyrkan.se